OptikKoop Başkanı Sn. İlker Ayaz ile Söyleşi

Her hafta bir meslektaşımızla yapmış olduğumuz söyleşimizi bu hafta OptikKoop başkanı, sn. İlker Ayaz’ la yapıyoruz.
 
Her hafta bir meslektaşımızla yapmış olduğumuz söyleşimizi bu hafta OptikKoop başkanı, sn. İlker Ayaz’ la yapıyoruz.
Kendinizi tanıtır mısınız?
16/Mart /1972 İstanbul doğumluyum. İlk, orta, Lise öğrenimimi İstanbul Bahçelievler’de tamamladıktan sonra, Kıbrıs Doğu Akdeniz Üniversitesinde bir yıl Turizm Otelcilik okudum. Sonrasında Eskişehir Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi bölümü 3. Sınıfa kadar devam ettim. Genç yaşta ticaret hayatına atılınca eğitimimi tamamlama fırsatı bulamadım. Ancak çok sevdiğim bir mesleği yaptığım için herhangi bir pişmanlık duymadım. Evli iki kız çocuğu babasıyım.
Sektöre nasıl başladınız? Kaç yıldır bu işi yapıyorsunuz?
Ben ikinci kuşak gözlükçüyüm. Baba mesleği. 1991 yılında İstanbul Bahçelievler de ilk mağazamı açtım. Babam, Kadir AYDIN ile gençliklerinde çok yakın arkadaşlar. Kadir abinin de mesleğe atılmam da çok destekleri olmuştur. Adını anmadan geçmek olmaz. Meslekte 27.senem. Çok sevdiğim bir mesleği icra ediyorum. Sağlık sektöründe olmak, insanlara yardımcı olmak, Hastaların dertlerine çare olmak, onların memnuniyetlerini görmek ve para kazanmak.  Bundan daha güzel bir duygu olabilir mi?STK larda görev aldığınızı biliyoruz. Bizi bu konuda bilgilendirir misiniz?
2012 yılından bu yana Mesleğimiz ile ilgili sivil toplum örgütlerinde görev almaktayım. 2012 yılında T.O.O.M.D Derneğimizin seçimlerinde yönetim kurunda görevime başladım. Anadolu Gözlükçüler ve Optisyenler Dernekleri Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanlığı, Gözlükçüler ve Optisyenler Konfederasyonu Genel Sekreterliği, Optik Koop İstanbul Gözlükçüler Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanlığı devam eden görevlerim. Mesleğe ve Meslektaşlarımıza faydalı olabilmek için elimden geldiği kadarı ile görevimi en iyi şekilde yapmaya çalışıyorum.
Optik Koop nedir? Neden kuruldu? Şu an ne durumda?
Hepimizin malumudur, Meslekte 27 yılımı doldurdum. Benden çok eski abilerimden halen mesleğe devam edenler, Mesleğe yeni başlayanlar, herkesin şikâyetçi olduğu konuların başında Haksız Rekabet, Optisyenlik Müesseselerinin yaptıkları Kampanyalar ilk sıralarda gelmektedir.
Geleneksel Müesseseler fiyat rekabeti yapamamaları sebebi ile çok şubeli müesseseler karşısında iş kaybına uğrayarak, neredeyse kiralarını ödeyemeyecek duruma gelmiştir.
Mesleğimiz her ne kadar Sağlık Mesleği olsa da bir yönü ile ticaretin içerisinde de yer almaktadır. Ticaretinde kendine has bazı kuralları vardır. Bir ürünü daha hesaplı alabilmek için belirli bir adette ve ödeme prensiplerinize göre birçok üründe fiyat farklılıkları olduğu hepimizin malumu. Sermaye açısından yeterli birikimi olmayan Geleneksel Müesseseler, çok şubeli mağazalar karşısında Rekabet şansını yitirmiş, Her geçen gün serbest piyasa koşullarında mesleğini icra edemez duruma gelmiştir.
İşte tamda bu aşamada çareler aramaya başlar insan. Nasıl olsa dibi görmüştür. Artık yapacak tek bir şey vardır, oda yukarıya doğru hareket etmek. Gözlükçü Kooperatiflerin doğuşu böyle başlamıştır. İlki İzmir’de kurulmuştur. Sonrasında İstanbul’da, son olarak Mersinde kurulmuştur.
Kooperatiflerin tek bir amacı vardır. Adından da anlaşıldığı gibi Temin Tevzi Kooperatifi, Ortaklarına serbest piyasa koşularında en ekonomik ürünleri temin ederek, ortaklarının rekabet şansını arttırmak.
İstanbul Optik Koop olarak bizlerde 25 Eylül 2012 tarihinde yedi kişi yola çıktık. Bir çok Tedarikçi dostlarımızın da vermiş olduğu destek ile çalışmalarımıza yön verdik. Geçen 5 yıllık bu süreçte çok güzel çalışmalara imza attık. Şu anda Kooperatif ortaklarımızın Müesseselerinde satışa sunulan, Gözlük çerçeve ve cam markalarımız ile ortaklarımızın rekabet şansını arttırdık.
Yapılan bu çalışmalar yeterli midir?
Asla değil, daha profesyonel işler için durmaksızın çalışıyoruz. Kooperatif tüzüğümüze uygun olarak Türkiye’nin her yerinden Meslektaşlarımıza Kapımız açık. Ortak sayımız çoğaldıkça çok daha güzel çalışmalara imza atacağız. Geleneksel Müesseselerin ticari menfaatlerini korumak için bıkmadan, yorulmadan çalışmaya devam edeceğiz.
Yakın bir gelecekte mesleğimiz Oda statüsüne girecek. Sektörde neler değişecek?
Kooperatifler Meslektaşlarımızın ticari gelişimini, avantajlarını gözetecek çalışmalar yaparken, Dernekler Federasyonlar Konfederasyonlar gözlükçü meslektaşlarımızın Yasalar nezdinde Sağlık Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu ile mesleki temsiliyet organları olarak çalışmalar yapar. Meslektaşlarının haklarını korur. Meslektaşlar arasında yaşanacak haksızlıklara müdahil olarak  mesleki kamu düzenini ihtisas ederler.
Tarihi:30.12.1940 Sayısı:3958 R.G. Tarihi:04.01.1941 R.G. Sayısı:4703 gözlükçülük kanunu, sonrasında Tarihi:22.06.2004 Sayısı:5193 R.G. Tarihi:26.06.2004 R.G. Sayısı:5193 Optisyenlik Hakkında Kanun, 1940 yılından bu yana Meslektaşlarımızın hayali olan Oda Birlik yasası içinde bulunduğumuz şu günlerde neticeleniyor. Şimdi merak edilen Oda Birlik Yasası Mesleğe ne kazandıracak.
Aslında bu süreç çok büyük mücadelelere sahne olmuş bir süreç. Bu konu çok uzun ayrı bir yazı konusu ilerleyen günlerde fırsat olursa onu da kaleme alırız dilimiz döndüğünce. Ancak çok küçük bir başlık altında Meslektaşlara bir şey hatırlatmak isterim.
Türkiye’de 6500 Optisyenlik Müessesesi faaliyetine devam ediyor. Geleneksel Müesseseler bu rakamın yaklaşık 6000 ini oluşturuyor, geri kalan 500 mağaza çok şubeli Mağazalar. Oda Birlik Yasası çalışmalarının her aşamasında bizzat bulundum. Yasamızın Meclisten çıkmaması için sayısız girişimde bulunanlar genelde sayıları Meslektaşlarımızın 10/1’ini oluşturmayan Çok Şubeli Mağaza temsilcileri olduğunu gözlemledim.
İyi niyetli olduklarına şüphem yok. Tek dertleri mesleğin 10/9’unu oluşturan 6000 Optisyenlik Müessesesinin çıkacak olan Bu Oda Birlik Yasasından zarar göreceğini düşünmüşlerdir herhalde. Aksini iddia etmek için Paranoyak olmak gerekir.
Bu günü kadar yapmış oldukları çalışmalar dan ne zarar gördük ki ?
Televizyon Reklamları, yapılan kampanyalar halk sağlığı için vatandaşı bilinçlendirmek için yapılan tanıtımlardı. Duyarlı bir MESLEK ADAMINDAN beklenen de budur.
Meslektaşlarımıza iletmek istediğiniz bir mesajınız var mıdır?
Değerli Meslektaşlarım
Bugüne kadar yapmış olduğumuz çalışmalar ortadadır. Oda Birlik Yasasının Meclisten geçerek kanunlaştığı şu günlerde Odalarımızın kuruluşunun hemen akabinde Mesleğimizdeki gelişmeleri hep birlikte takip edeceğiz
Her biriniz Saygı ile selamlıyorum
Güveninizi boşa çıkarmamak için, Şahsım ve Ekip arkadaşlarım,  Başkanlarım adına buradan söz veriyorum.   MESLEĞİMİZ SAHİPSİZ DEĞİL
OptisyeninSesi Haber hakkındaki düşünceleriniz nelerdir?
OptisyeninSesi Haber yöneticileri ve çalışanları buradan sizlere teşekkürü bir borç bilirim. Yayına başladığınız ilk günden bu yana sizleri yakinen takip ediyorum. Tarafsız yayın ilkesinden ayrılmadan sektörümüzün tüm katmanlarına haber potalınızda söz hakkı verdiniz. Meslektaşlarımızın gerçek sesi olduğunuzu her zaman hissettirdiniz. Her renk her düşünce haber sitenizde yer buldu.
Çalışmalarınızda başarılar dilerim.
İlker AYAZ/ Optik Koop Yönetim Kurulu Başkanı
Sn. İlker Ayaz’a bu güzel söyleşi için OptisyeninSesi Haber ekibi adına teşekkür ederiz.

Bir yanıt yazın