Yerli olsan ne olur? Milli olsan ne olur?

Bu ülkede, sektörümüzün bir sürü Türk ithalatçı firmaları var. Bu ayrıştırma çabasının altında yatan amacın ne olduğunu sormazlar mı insana?

YERLİ KAVRAMI; Adından da anlaşılacağı üzere ilgili yerde üretilen ve günümüze kadar gelen maddi manevi değerler olarak anlaşılmaktadır. Yerli kavramı bir de ilgili coğrafyaya özgün olup o coğrafyayı diğer coğrafyalardan ayırt eden bir özellikte göstermektedir.
Kavramı bu şekilde özetledikten sonra bazı zihniyetler neden bu kavrama son zamanlarda sarılma ihtiyacını duydu? Düşünmek lazım…
Sattığın ürün yabancı, Ödediğin bedel yabancı, kendin yerlisin!
Bu coğrafya da üretilen ve dünden bugüne gelen her değer kime ait olursa olsun saygıya layık ve korunması gereken bir değerdir.
Yerli kavramından kasıtları nedir? Sormak gerekir.
MİLLİ KAVRAMI: Milli demek bir millette ait olan değerler olarak kabul edilir. O millette ait özgün ve evrensel nitelik taşıyan değer o milletin irfanını da oluşturur. Bazıları yerli ve milli kavramlarının içini boşaltarak ve farklı anlamlar yükleyerek yeni bir ambalajla topluma sunmaktadır.
Uçağın, arabanın yerlisi olur. Ama bunu bazıları sektörümüzde kendilerine sıfat olarak kullanmaya başlamıştır!
Türk malı olmayan bir ürün için nasıl milli kavramı kullanılabilir? Yerli olan ürün aynı zamanda da milli olmaz mı?
Sektörümüzde de örneklerini az da olsa göreceğiniz gibi “Yerli ve milli” adı altında sunulan birçok şey bu millete bir yerlerden getirilerek, ortaya biz yaptık diye sunulan şeylerdir.
İthal bir ürünü yerli ve milli diye topluma sunmak, sonra da biz yerli ve milliyiz diyerek açıklama yapmak, o toplumun zekâsı ile alay etmektir.
Bazılarının ağzına pelesenk yaptığı yerli ve mili kavramlarını, illa da yerli ve milliyiz diyerek bir kamuoyu oluşturmak isteyen bir şirketin amacı ne olabilir acaba?
Yerli olsan ne olur? Milli olsan ne olur?
*Dolar da artış olunca herkesten önce sen zam yapıyorsun.
*Yabancı şirket dediklerinin ürünlerini halen satmaya devam ediyorsun.
*Bu yabancı şirketler ürün vermese ne satacaksın?
*Yerli ve Milli olarak aynı ürünü daha mı ucuza satıyorsun?
*O firmalardan ne farkın var ki?
Bu ülkede, sektörümüz de bir sürü Türk ithalatçı firmalar da var. Bu ayrıştırma çabasının altında yatan amacın ne olduğunu sormazlar mı insana?
Bize ait olmayana YERLİ ve MİLLİ demek Müslüman mahallesinde salyangoz satmak demektir.
Ayrıştırmadan sektörümüzün gelişimine katkı sağlamaya çalışan tüm meslektaşlarımıza hayırlı işler dilerim.
İlker AYAZ/ Anadolu Gözlükçüler ve Optisyenler Federasyonu Başkanı
Not: Son günlerde yerli ve milli kavramları ile meslektaşların kafasını karıştırma gayretinin altındaki gerçek tüm sektör mensuplarınca bilinmektedir. Bilgi kirliliğine yer vermemek için yazının bazı kısımları alıntı yapılmıştır.

Bir yanıt yazın